Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /data/www/14998/psaci_cz/microsonic/wp-includes/plugin.php on line 546

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /data/www/14998/psaci_cz/microsonic/wp-includes/plugin.php on line 546
Opravdu MUSÍŠ být na Facebooku? Lžeš! |

Opravdu MUSÍŠ být na Facebooku? Lžeš!

V návaznosti na poslední dobou omílané téma o musení býti na facebooku jsem se pustil do vyvrácení této teorie. Hlavně tedy teorie o tom, že pokud člověk spravuje firemní stránky, tak tam musí být jako fyzická osoba – mít osobní účet. Je to blbost a já vám to dokážu.

V první řadě je třeba vytvořit si na FB něco jako správcovský účet, pro spravování FB stránek. To se dá udělat jednoduše na adrese https://www.facebook.com/pages/create.php kde si vytvoříme jakoukoli stránku dle libosti. (Je potřeba být z facebooku odhlášen, případně tuto eskapádu provozovat v jiném prohlížeči).

V dalším kroku se nás FB zeptá, zdalipak už na FB účet máme. Vybereme volbu NE a vyplníme email, pod kterým chceme FB stránky spravovat (v případě, že jsme socijál média expertka tak třeba socijálmediaexpertka@wkate.eu), kapču, nějakej věk etc (pozn. – věk vyplňujte tak abyste dosahli věku alespoň 21 let, pro jistotu). Potvrdíme registraci, přijde registracipotvrzující zpráva na uvedený email, tam je potřeba kliknout na link a je hotovo.

Nyní se přepneme do původního prohlížeče popřípadě jinam do svého „osobního“ FB účtu, a vybereme stránku, kterou chceme spravovat mimo něj. Zde na kartě Správa vlezeme do Nastavení > Spravovat správce a zadáme nového správce tak, že vyplníme email vytvořený v předchozím kroku. Je potřeba potvrdit heslem. Takto postupujeme u všech stránek, které je potřeba tímto způsobem spravovat.

Na uvedený email nám přijdou upozornění o tom, že jsme se stali správci daných FB stránek a po přihlášení na FB daným mailem a heslem je všechny uvidíme přehledně vypsané. Voilá!

Protože jsou někteří z vás ale trollové (kdo dneska neni, tenhle návod taky píšu z čistýho trollství) tak samozřejmě po převedení správcovství a ZRUŠENÍ SOUKROMÉHO ÚČTU, PROTOŽE HO UŽ NEMUSÍTE MÍT začnete chtít mít možnost sledovat FB stránky které nemenežujete, ale které „vás prostě zajímají“. Opět k tomu NENÍ potřeba být na FB pod soukromým účtem. Jen je potřeba u těchto stránek nastavit odběr novinek třeba pomocí RSS.

Hloubal jsem nad tím celé dopoledne, vypadalo to totiž, že pitomci z FB tuhle možnost zakázali, ale nakonec se ukázalo, že pitomec jsem já. Pokud fandíte googlu (pokud ne, tak si použijte svojí RSS čtečku sakra!) otevřte si reader.google.com a přidejte feedy všech vámi oblíbených stránek. „Jak asi?“, ptáte se? Heh, je potřeba zjistit u každé konkrétní stránky její ID a to pak zadat do adresy https://www.facebook.com/feeds/page.php?format=atom10&id=ZJIŠTĚNÉID a to pak přidat do čtečky přece!

No a jak zjistit ID? Jednoduše, ukážeme si to třeba na stránce jednoho z mých projektů, stránky Žít Vary (btw navštivte i web zitvary.cz, je tam legranda a nedělám ho sám, občas pomůže i @vkoca – díky). Jak jste si jistě všimli, stránky většinou po dosažení 30 fans dostanou možnost personalizovat si adresu a ID z ní zcela zmizí. My jej ale fikaně zjistíme tak, že místo WWW do adresy napíšeme slovo GRAPH. V tomto případě tedy dostaneme adresu http://graph.facebook.com/zitvary a na prvním místě, světe div se, je naše kýžené ID! Teď už tedy nezbývá nic jiného nežli jej vzít, zkompletovat adresu do tvaru https://www.facebook.com/feeds/page.php?format=atom10&id=183864811692393 a mrsknout ji jako zdroj zpráv do oblíbené RSS čtečky. A jo, nechal jsem se inspirovat projektem Žít Brno. No a co?

Hotovo. Ještě jednou mi teda někdo řekne že na Facebooku MUSÍ být, tak se s ním silně rozkamarádím a přestanu si ho vážit.

 

  • http://twitter.com/Bartyx Ondřej Bartík

    Pěkné.

    • loar

      Já musím :-) Teda pokud nejde nějak obejít uzavřenou skupinu, kterou si mí drazí neziskoví kolegové zavedli jako hlavní komunikační kanál. Varianta „všechny je seřvu a donutím používat něco jiného“ se nepočítá.